Çene ameliyatı diğer adıyla Ortognatik Cerrahi doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan çene rahatsızlıklarının giderilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Çene ameliyatına karar verilen hastanın çene ameliyatlarına hazırlık süreci gerektiğinde diğer bölümlerle ortak çalışarak geçirilen bir süreçtir. En çok yardım alınan bölüm Ortodonti bölümüdür. Dişlerdeki yapısal bozuklukların giderilmesi için öncelikle ortodonti bölümünde diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Diş teli tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda çene için cerrahi işlem uygulanmaktadır.

Çene ameliyatına karar verilmeden önce ilk muayene yapılır ve bir tedavi planı çıkarılır. Muayene ve radyolojik sonuçların ardından cerrahi işlem uygulanıp uygulanmayacağı hasta ile paylaşılır ve tüm soruları cevaplandırılır. Çene ameliyatlarına hazırlık sürecinde ameliyat günü hastanın 6 saat öncesine kadar aç olması gereklidir. Bazı tetkikler için hastaya kan tahlili de yapılmaktadır. Bu aşamaların ardından hasta ameliyata alınır.

Çene Ameliyatı Sonrası

Çene ameliyatı sonrasında yapılan işleme göre şişlik, morluklar ve kan sızıntısı görülebilir. Bu belirtiler hastadan hastaya değişiklik gösterdiği gibi korkulacak bir durum arz etmemektedir. Ameliyattan sonra odaya alınan hasta odaya alınıp takip edileceği için bir komplikasyon oluşması engellenecektir. Kaç gün hastanede kalınacağı hastanın durumuna göre doktor tarafından karar verilmektedir. Ağız sağlığına dikkat edilmesi ve beslenme şekli iyileşme sürecine hızlandırıcı bir etki sağlamaktadır. Çene ameliyatlarına hazırlık ve sonrası için en önemli bilgiler uzman doktor tarafından hastaya verilerek soru işaretleri giderilmektedir.